ups_apc_back_ups_pro_br550gi_550va

APC Back-UPS PRO BR550GI Review

Daca esti in cautarea unui UPS fiabil 100%, APC (by Schneider Electric) este alegerea perfecta. Mai scump, este drept, dar calitatea este garantata! Nu degeaba scrie pe cutie “World Leader in Power Protection”. Chiar daca lasam la o parte tehnicile de marketing de pe cutie, sunt foarte multe pareri pozitive pe net despre APC. Am avut si eu alta marca de UPS, dar parca nu eram convins, ba chiar citisem despre supraincalzirea bateriei, timp de reactie prea mari, defectiuni etc. Poate sunt si alti producatori (chiar mai titrati), insa la ce gama are APC, cu unele capacitati si preturi… uriase, nu puteti da gres cu o astfel de alegere. Este evident… calitatea se plateste.

APC Back-UPS PRO 550 Review Pret Pareri

Pentru mine a fost de ajuns modelul BR550GI (Vezi oferta), avand 550VA (330W). Poti alege alt model APC (cu management) din ACEASTA LISTA sau fara management de AICI.

Despachetare:

PRO:

Automatic Voltage Regulation (AVR) – Corecteaza instant fluctuatiile de tensiune (de la reteaua Electrica) FARA a comuta pe baterie. Cand tensiunea de la retea este normala, tehnologia AVR Bypass dezactiveaza temporar functia de AVR, cu beneficii asupra UPS-ului prin eficienta si consum redus. Despre AVR Bypass nu va pot zice decat ce am tradus de pe cutie.
Network Surge Protection – Protectie router sau orice ar fi conectat pe iesirea RJ-45. Se foloseste intrarea Ethernet la care se conecteaza cablu de retea ce vine din exterior (providerul de net) iar la iesire conectam routerul personal. Orice soc electric ar putea veni din exterior, este filtrat. Nu de putine ori am citit comentarii ale utilizatorilor ce s-au trezit cu placa de retea “prajita” din senin, sau routere care au devenit “caramizi”.
Optiunea “Master”. Se poate face o setare ca atunci cand se opreste aparatul (PC) ce este conectat la “Master”, sa opreasca aparatura conectata la celelalte iesiri. De exemplu: daca opresti calculatorul, sa se opreasca automat si monitorul, imprimanta etc. Practic UPS-ul intrerupe alimentarea pe celelalte iesiri atunci cand pe Master nu este consumator.
Automatic Diagnostic Testing – Aparatul ruleaza o serie de teste a componentelor interne, verificand inclusiv bateria, astfel incat utilizatorul este asigurat ca se poata baza pe acest UPS. Din nou, asta era trecut pe cutie. Multe din specificatiile ce le indrug eu aici, nu erau specificate si pe site-ul vanzatorului online.
Push-Button Circuit Breaker – Dupa un soc de tensiune sau scurtcircuit, se apasa acest buton care readuce “online” UPS-ul.
Ecran LCD ce afiseaza principalele stari precum si 20+ informatii utile:

  • Afisarea exacta si in timp real a puterii in W (wați), al consumatorilor conectati la UPS. Foarte utila aceasta informatie. Pe langa faptul ca sti ce “Load” are UPS-ul, acum pot masura cat imi consuma un HDD, sau televizorul, sau orice echipament. Imediat ce consumatorul este conectat si pornit, UPS-ul reimprospateaza puterea consumata. Si cand zic “in timp real” ma refer la faptul ca in timp ce de exemplu pornesc un HDD, puterea in W afisata creste pe masura ce HDD-ul face spin-up (adica se tureaza). Deci UPS-ul este “sensibil” chiar si la diferente de 1W.
  • Timpul estimat al disponibilitatii bateriei in caz ca se ia curentul, raportat la Load-ul curent.
  • Gradul de incarcare al bateriei.
  • Si probabil sunt si alte informatii care inca nu le-am accesat.


– Alarma sonora se poate dezactiva usor. Este buton, deci nu trebuie accesat ceva setare din soft. Eu l-am pus pe silent.
– Pana la 55 de minute timp de backup (desigur pentru un Load minim)
– 3 prize sunt protejate de baterie, iar 3 prize sunt doar pentru protectie la socuri/scurtcircuit (surge protection).
– Apartine din gama profesionala de la APC.
– Bateria se schimba usor. Oricand puteti inlocui bateria cu una de AICI. Tot cu privire la baterie, posesorii de APC lauda durata de viata a acesteia.
– In cutie am gasit o lista a testelor ce s-au rulat pe acest UPS, pentru a primi acceptul de livrare spre magazine. Am ramas impresionat… zeci de teste. Am uitat, dar revin cu o poza a acestei liste.
Timp de reactie foarte ok. La unele UPS-uri (alte marci), din ce am citit, timpul de reactie nu este suficient de mic, la comutarea pe baterie astfel ca aparatele au de suferit. De exemplu un PC ce se restarteaza cu toate ca este conectat la UPS.
Design elegant:

Observatii:

– Exemplarul meu este produs in Philippines

CONTRA:

– Nu are iesiri tip Schuko. Are doar iesiri IEC 320 C13 . Eu am un prelungitor care l-am conectat la o singura iesire din UPS conectand toata aparatura la acel prelungitor. Se poate cumpara un prelungitor fara fir si se foloseste un cablu inclus in cutie pentru a alimenta restul conectorilor.
In pachet nu am gasit cablul de alimentare al UPS-ului, cel care conecteaza UPS-ul la priza! Am avut doar doua cabluri de alimentare care sunt de la UPS la consumatori:
APC Back-UPS PRO 550 Review Pret Pareri
– Desi ziua pare complet silentios, noaptea scoate un sunet (bazait) constant cu intreruperi la cateva secunde. Dar am observat ca este mult mai silentios atunci cand nu incarca bateria si cand nu sunt fluctuatii de tensiune pe retea. Desi am mentionat aceasta, eu sunt foarte multumit de nivelul scazut de zgomot.
– Pretul cam mare

Vezi oferta pentru UPS-ul prezentat aicisau alege alt model APC: cu management sau fara managementLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *