Ce este BIOS-ul?

BIOS (Basic Input/Output System) este legătura între componentele PC-ului şi sistemul de operare, este principalul program (software) al oricărui PC / Laptop / Netbook. Este încorporat pe placa de bază şi îşi păstrează valorile diverselor opţiuni chiar dacă se întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru că o baterie plasată tot pe placa de bază asigură alimentarea pentru circa 10 ani. Este o baterie plată, cât o monedă de 50 de bani şi care se înlocuieşte foarte uşor dacă vreodată este necesar. În BIOS găsim setările funcţionale (de bază), avansate sau informaţii despre PC. În principiu trebuie să înţelegeţi că un depanator PC apelează la BIOS, mai exact Setup-ul PC-ului pentru a:

  • Schimba unitatea (HDD, unitate optică, stick etc.) de unde se încarcă sistemul de operare. La reinstalarea Windows-ului, de exemplu, este necesar ca PC-ul să încarce sistemul de pe CD sau de pe stick, urmând mai apoi paşii necesari instalării complete.
  • Verifica temperatura procesorului, viteza de rotaţie a ventilatoarelor (de pe procesor şi altele dacă sunt) util pentru a diagnostica daca calculatorul se blochează din cauza supraîncălzirii procesorului.
  • Reîncărca, dacă este necesar, valorile prestabilite din fabrică pentru că sistemul a devenit instabil şi încă nu ştim cauza.

De cele mai multe ori accesul la BIOS-ul sistemului se face apăsând tasta Delete (Del) în momentul imediat următor pornirii PC-ului când pe ecran este afişat un mesaj de genul: “Press Delete to enter Setup” sau Del: Setup ori ceva variaţie de genul. Multe alte sisteme se aşteaptă ca utilizatorul să apese tasta F2 pentru a accesa BIOS-ul. Mai rar F10 (Sisteme Compaq).

Exemplele date de mine sunt cele mai banale, sunt pentru un utilizator care vrea să-şi reinstaleze Windows-ul sau alte depanări uşoare însă BIOS-ul conţine multe opţiuni avansate, unele foarte delicate ca de exemplu posibilitatea setării voltajului pe procesor. O setare greşită a acestei opţiuni se poate solda cu arderea procesorului. Multe, multe setări pe care trebuie să le cunoşti precis pentru a le modifica (aviz începătorilor).

Dacă nu vă mulţumeşte explicaţia sau credeţi că vreţi una mai ştiinţifică puteţi accesa link-ul de wikipedia. Eu am încercat să fiu simplist pe înţelesul oricui.

Samsung 32ES5500 Pret Review
Televizor LED Samsung, 80 cm, Full HD 32ES5500


Articole recomandate:

Cum extrag subtitrarea din MKV. Subtitle extract. Subtitrari
Cum extrag subtitrarea din MKV?
Extrage fisierul SRT din containerul MKV rapid si fara batai de cap
54 comentarii
Ce sistem audio sa cumpar Intrare digitala optica coaxiala Dolby Digital DTS
Ce sistem audio 5.1 sa cumpar? Intrare digitala optica, coaxiala? Dolby Digital, DTS?
Intrare digitala optica, coaxiala? Dolby Digital, DTS?
19 comentarii
Samsung Panel Type Ce tip de ecran are TV meu LCD Display
Samsung Panel Type
Ce importanta are daca se vede calitatea?
9 comentarii
ID post = 24
HDD Western Digital si problema Load Cycle Count
Atentie la HDD-urile Western Digital! In special daca il montati intr-un NAS.
7 comentarii
Mi se blocheaza calculatorul. Ce este de facut?
Sfaturi utile daca ai probleme cu calculatorul
6 comentarii
Suport TV Tavan
Suport TV de tavan
TV-ul suspendat de tavan
4 comentarii
Ce este DLNA? ... mai exact Digital Living Network Alliance
DLNA... da un "mic" standard acolo, implementat in milioane de dispozitive.
3 comentarii
ID post = 314
USB Drive | Flash | Stick - Bootabil - Creator Tool
Instalarea Windows-ului de pe stick USB. Util mai ales in cazul Netbookurilor. Si oricum instalarea este mai rapida decat de pe CD.

One thought on “Ce este BIOS-ul?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *