Ce sistem audio 5.1 sa cumpar? Intrare digitala optica, coaxiala? Dolby Digital, DTS?


Samsung 32ES5500 Pret Review
Televizor LED Samsung, 80 cm, Full HD 32ES5500

Tot mai mulţi posesori de TV-uri LCD/LED, XBOX, PlayStation îşi pun problema îmbunătăţirii calităţii audio când urmăresc un film sau se amuză cu un joc pe consolă. La un moment dat află că ieşirea optică al TV-ului nou cumpărat este sursă de sunet pe 5.1 canale, adică două boxe frontale, o boxă de centru, două boxe în spate şi un subwoofer pentru sunet de frecvenţă joasă, pentru că sateliţii de care ziceam sunt de regulă boxe de mici dimensiuni, chiar dacă sunt, poate, înalte (de podea).
Firesc, apare întrebarea “ce sistem audio să cumpăr?” Ei bine, sunt câteva caracteristici importante şi putem intra în tot felul de detalii însă principalele aspecte (obligatorii) pe care trebuie să le urmăriţi sunt:

 1. Sistemul să aibă intrare digitală optică (eventual ŞI coaxială)
 2. Să suporte cât mai multe standarde audio, esenţial este DTS pentru că marea majoritate a MKV-urilor ce le aveţi, includ astfel de sunet. Televizoarele şi sistemele home cinema care nu ştiu standardul DTS nu rulează aceste filme cu sunet. Pe urmă este standardul Dolby Digital dar care este mult mai răspândit chiar şi televizoarele LG care nu ştiu DTS, cunosc Dolby Digital. Cam orice sistem care ştie DTS cu siguranţă ştie şi Dolby Digital.
  Când un sistem cunoaşte multe standarde audio, are o listă impresionantă de genul:
  LPCM, Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Digital+, Dolby Dual Mono, Dolby, ProLogic, Dolby Pro Logic II, Dolby Pro Logic Iix / Iiz, DTS HD MA / DTS HD HR
  Dolby TruHD, DTS / DTS-ES (Matrix 6.1 / Discrete 6.1), DTS 96/24 / DTS NEO:6
  Observaţi varietatea standardului DTS.
  Pentru o astfel de dotare trebuie să scoateţi bani pentru acest receiver.
  Apropos, termenul DTS vine de la Digital Theatre System.

Deci 2 aspecte esenţiale. Urmează: putere in W (RMS), port USB şi capacitatea de a reda filme DivX, Xvid şi MKV (modele mai scumpe), un tuner radio nu strică, porturi HDMI şi alte caracteristici. Nu în ultimul rând PREŢUL.

Sunt 3 variante pe care puteţi opta:

 1. Receiver + boxe achiziţionate separat. Cea mai costisitoare variantă pentru că doar un receiver modest (dar cu mult peste orice amplificator încorporat într-un home cinema + mai multe standarde de sunet, conectică bogată etc.) costă începând cu 1000 RON. Un set de boxe 5.1 din nou atentează serios la buzunarul clientului. Deci un 2000 RON se duc aşa “lejer”. Un exemplu de receiver “entry-level” este acesta.
 2. Home cinema. Ai amplificator, ai boxe, totul in 1000-1500 RON. Ce nu-mi place mie este că cele mai multe au unitate optică (DVD sau BluRay Disc) iar eu cel puţin mă lipsesc de ele. Sunt playere la care poţi ataşa o astfel de unitate optică şi rulează toate celelalte formate de fişiere (MKV, DivX, XVid etc.)
  Home cinema-ul cumpărat de mine pentru cineva apropiat este acesta.
 3. Boxe multimedia dar care întrunesc condiţiile de mai sus. De exemplu acesta

TV-urile, consolele (XBOX, PlayStation), playerele multimedia şi alte dispozitive folosesc acelaşi standard de transmitere a sunetului digital optic prin mufe de tip S/PDIF, iar sunetul encodat în fişiere MKV, în jocuri respectă fie standardul Dolby Digital, fie DTS. Un sistem audio ce decodează aceste standarde cu siguranţă va face diferenţă mare în calitatea vizionării filmului.

Carcase NOX
SUPER carcasele NOX - Vezi pret!


Articole recomandate:

Samsung 40D5003 Review
TV Samsung 40D5003 Review
Un TV convenabil!
221 comentarii
Samsung 32D5000 Optical S/PDIF Out Test Receiver Sistem Audio Test Stereo Pareri Digital Out
Samsung 32D5000 Optical S/PDIF Out Test
Sistem 5.1 conectat la Samsung 32D5000 (valabil pentru orice TV Samsung)
127 comentarii
Prestigio PMP5080B Review
Prestigio MultiPad PMP5080B Tablet PC Review
O tableta accesibila - Ecran capacitiv, Android Gingerbread, 3G, iesire HDMI.
82 comentarii
Egreat_R500_Review
Media Player Egreat R500-STD Review
Media Player cu loc intern pentru HDD
46 comentarii
Samsung 32D5800 Review
Fratele mai mare a lui 32D5000
16 comentarii
Sistem Home Cinema LG HT905TH Review Ce sistem audio sa cumpar Sunet DTS si Dolby Digital
Sistem Home Cinema LG HT905TH Review
Arata bine, suna bine, pret acceptabil. Compatibil cu majoritatea TV-urilor Samsung!
6 comentarii
Mi se blocheaza calculatorul. Ce este de facut?
Sfaturi utile daca ai probleme cu calculatorul
6 comentarii

19 thoughts on “Ce sistem audio 5.1 sa cumpar? Intrare digitala optica, coaxiala? Dolby Digital, DTS?”

 1. Buna ,

  Am un Samsung d550 , un decodor rds Humax cu 3 rca , si o iesire optica ,un eboda 900 hdmi dvd player ,si un sistem de boxe Genius 5.1 cu o intrare 6 din jack , si rca uri .Care ar fi recomandarea dvs , in ceea ce priveste conectarea echipamentelor intre ele ?Ce ar trebui sa mai adaug sau sa schimb , pt.sunet de calitate.
  Multumesc !

  1. Buna, acel Genius este “veriga slaba” – nu are intrare digitala iar in TV sau decodor nu puteti scoate sunet 5.1 decat pe optic. Apoi decodorul nu stiu daca este conectat la TV prin HDMI pentru o imagine calumea. Daca este pe SCART, din nou este ceva depasit. TV-ul ruleaza MKV-uri HD si cu sunet 5.1 insa este nevoie de un sistem ceva de genul asta, care stie si decodare DTS… Mai sunt si altele, poate mai ieftine, insa nu trebuie gasit neaparat cel mai ieftin pentru ca rezultatul este pe “masura”.
   In functie de ce vreti sa obtineti poate va mai pot ajuta.

 2. Eboda 900 hdmi stie dts .Decodorul este legat prin scart de tv .SA inteleg ca nu pot iesi din dilema decat cu un sist 5.1 boxe cu intrare digitala ?

  1. Da, pai asta-i problema ca acel Genius stie 5.1 doar daca ii dai semnalul gata decodat, pe fiecare canal in parte… si pentru iesirea optica a TV-ului sau orice ar fi, trebuie un receiver cu intrare digitala optica si decodor dolby digital, dts in cat mai multe formate.

 3. Salut am urmatoarele scule :

  Tv Samnung 32D6500 scoate sunet DTS
  Boxe ma vechi 5+1 Allview sunt mari sunt frumoase dar nu cunoaste DTS

  Ce ma sfatuiesti ?
  – Sa cumpar un medialayer si sa conectez Tv la mediaplayer prin HDMI si din player sa scot in boxe prin coaxial in boxe 5+1
  Merge aceasta varianta sau nu convertestele filmele dupa tv MKV prin aceasta metoda ??

  1. Salut. Daca scoti (din player) semnalul prin coaxial sau optic, sunetul va fi tot nedecodat si tot DTS, pentru ca playerul va face un passthrough. Pur si simplu “paseaza” semnalul mai departe, statiei.

 4. Salutare.

  As vrea sa iau Sistemul Home Cinema LG HT806PH 5.1 850W FullHD (are intrare digitala) si sa-l conectez la TV cu iesire digitala.

  Vreau sa rulez filmele HD de pe PC pe TV prin cablul HDMI si am posibilitatea sa redau si sunetul.

  Ar fi ok lantul PC->TV->Home Cinema pentru sunet?

  Merci.

  1. asta vreau si eu.
   ai reusit cu lantul PC -(IN)->TV-(OUT)-> HOME CINEMA?
   ESTE SINCRONIZATA IMAGINEA CU SUNETUL?

   1. Deci tu zici PC-TV-Home cinema… dar depinde de tipul de semnal…
    Practic legatura mai bine o faci PC > TV (pentru imagine) …. PC > Home cinema (pentru sunet). Daca este prin HDMI, da se poate. Deci trebuie putin mai multe detalii despre ce vrei sa faci si ce cabluri folosesti (daca sti)

 5. salut! am un 40c530 si vreau sa-mi cumpar un sistem 5+1. as vrea sa stiu daca tv ul stie dts passthrough. adica sa urmaresc filme cu sunet 5+1 DTS pe playerul TV ului si sa-mi scoata sunetul pe sistemul Home Cinema cum trebuie. multumesc anticipat!

 6. Iti recomand Denon DHT-1312 XP, sistem home cinema. Mi l-am luat anul trecut si sunt foarte multumit de el. Calitate sunet este incredibil de buna si pana acum nu am avut probleme cu sistemul.

 7. am un samsung 40 es 65500 si doresc sa scot sunetul pe un ome cinem.Problema este ca acesta nu are intrare digitala , si as dori sa stiu ce ar trebui sa fac
  Sa cumpar un sistem cu intrare digital sau sa cumpar un receiver.Multumesc!

 8. Buna. Am un TV ES5500 si un HT-D350, ambele de la Samsung. Ambele au intrare/iesire audio optica. Am facut legatura insa sunetul nu ajunge la difuzoarele din spate? Trebuie facute ceva setari din TV/HT sau altceva ca sa aud sunetul surround pe toate difuzoarele?
  Multumesc!

 9. am tv samsung es5500 si vad ca are iesire audio optic.doresc sa
  cumpar boxe Logitech 5.1 Z906, 500W care au intrare optica .ma uit
  numai la filme mkv de pa hardul calculatorului prin all share.se poate
  face legatura intre tv si boxe cu cablu optic fara altceva(ex. receiver,decodor etc)? si sunet sa fie in toate cele 6 boxe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *