Convertor audio digital la analog – Ce adaptor sa cumpar? Pret?

Vă explic ce convertor audio digital-analog să cumpărați. Există câteva tipuri și este bine să cunoașteți diferența dintre ele.

În primul rând conversia are ca rezultat semnal analog STEREO (2 canale: stânga, dreapta) sau SURROUND (5.1 canale: stânga față, dreapta față, stânga spate, dreapta spate, centru și subwoofer).

Converterele cu ieșire 5.1, de regulă au și decodarea DTS. Problema se pune la adaptoarele cu ieșire stereo care, de regulă, NU AU DECODARE DTS.

Ca și input, sau INTRĂRI SEMNAL, convertorul digital are S/PDIF (spdif) pentru care vom folosi cablu cu conectori de tip TOSLINK, dar intrarea poate fi și COAXIALĂ, caz în care semnalul audio digital nu este transmis optic, ci prin semnal electric însă este tot sub formă binară (01010110101111 de ex.). Interpretarea impulsurilor optice sau electrice este treaba decodorului.

Conversia semnalului este de fapt transformarea semnalului digital (binar) în semnal electric cu frecvențe și modulări specifice semnalului clasic audio pentru căști sau ieșire prin mufe RCA. Nu cunosc foarte multă electronică, însă cam acesta este principiul.

Ok, și ce convertor să cumperi? De ce să cumperi?

– Televizoarele au de regulă mufă de căști, dar dacă conectați un cablu Jack – 2xRCA, sonorul de la difuzoarele televizorului este întrerupt. Tot trebuie să conectați / deconectați acel cablu.
– Apoi, cum conectați un sistem de boxe (PC, home cinema etc.) 2.0, 2.1, 5.1 la televizor dacă NU ARE INTRARE optică sau coaxială?
– Dar convertorii se pot folosi nu doar pentru conexiunea televizorului la boxe, ci și pentru alte aparate gen console, receivere etc.

Să vorbim puțin despre sunetul DTS.

Standardul de sunet DTS este important pentru un televizor cu media player. Televizorul trebuie să știe decoda sunetul DTS sau să de-a semnalul mai departe pe ieșirea optică, “fenomen” denumit “dts passthrough”. Televizorul nu doar că va transmite semnalul DTS de la media player, ci va transmite mai departe sunetul și primite pe intrările HDMI.

Pentru un televizor care știe decoda sunetul DTS, și aveți nevoie doar de semnal STEREO, atunci vă este suficient acest convertor audio digital la analog simplu, fără DTS. Televizorul face decodarea și dă mai departe semnal PCM. Decodorul face doar conversia tipului de semnal, nu și downmix-ul și conversia pe canale, etc…

Dacă însă televizorul nu știe de standardul DTS, degeaba și cumpărați decodor extern cu DTS, că tot nu va funcționa, pentru că acel televizor nici măcar nu preia sunetul din fișierul MKV. Zice că nu-i suportat și gata.

Și atunci de ce să cumpărați decodor cu DTS. Pentru că poate îl veți folosi la XBOX, Playstation sau alte aparaturi. Uite aici un convertor audio digital la analog stere care are și decodare DTS.

În general, când vorbim despre sunet digital, se subînțelege cumva că este sunet 5.1 sau chiar 7.1. Nu obligatoriu, însă acesta este rolul principal al unui sunet “hi-fi”. Conversia la stereo, presupune “mixarea” canalelor stânga față și stânga spate într-un singur semnal. La fel și pentru dreapta. Semnalul de centru este distribuit egal pe cele două canale. Iar semnalul de frecvențe joase este, la fel, distribuit egal. Acesta este de fapt DOWNMIX-ul audio.

Nu știu dacă ați avut ocazia să vizionați un film cu sunet surround, foarte probabil că da. Cel puțin la cinema. Efectul 3D este foarte fain, și clar, spre deosebire de efectul 3D video care lasă uneori de dorit.

Pentru conversia sunetului și conectarea la boxe 5.1 cu intrare analogică, folosiți un astfel de convertor audio digital analog 5.1 cu DTS.

Pentru nelămuriri, lăsați un comentariu și din cât știu, vă ajut.

Succes!

5 thoughts on “Convertor audio digital la analog – Ce adaptor sa cumpar? Pret?”

 1. Sal, care convertor il recomanzi?am un televizor cu iesire toslink si o placa audio cu iesire optica gen coaxial,doresc sa ascult doar pe rca sau jack si vreau sa stiu daca ai pe stock si in cat timp trimiti in Timisoara,eventual daca ai si cablu optic si coaxial de vanzare ca rezerva,ms

  1. Buna ziua,
   Ati facut achizitia? Am aceeasi situatie si as dori sa stiu cum functioneaza. Multumesc!
   Razvan

 2. Cu respect va rog sa-mi spuneti daca la un tv Samsung Hd Ready din 2007 ( care probabil nu stie DTS ) ar functiona convertorul audio digital analog 5.1 cu DTS.
  Cu Multa Stima .

  1. La setari audio aveti ceva optiune unde sa indice Dolby Digital si/sau DTS? Chiar daca e dezactivat. Nu mai stiu exact din ce an au licenta DTS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *