Hard disk rack – Chieftec Black Box


Samsung 32ES5500 Pret Review
Televizor LED Samsung, 80 cm, Full HD 32ES5500

Chieftec Black Box External Enclosure Rack Extern Review eSata Test

Se da acest hard disk plasat intr-un rack extern cumparat separat. Incerc sa clarific, sau macar sa va arat avantajul obtinut de mine cu ajutorul unui rack cumparat separat, fata de un hard extern cumparat cu tot cu rack.
Chiar daca la pret, mai convenabil este sa cumperi hardul cu tot cu rack-ul ce vine de la producator, nu inseamna neaparat ca este cea mai buna alegere. De ce? Pentru ca de exemplu eu cand am cumparat rack-ul separat, pretul unui hard extern era suma dintre pretul hardului intern si pretul rack-ului, cu diferenta esentiala ca rack-ul cumparat separat, avea si mufa eSata, pe cand hardurile externe vin in marea lor majoritate cu mufa USB 2.0 si mai nou se insista pe USB 3.0. Problema la USB 3.0 este ca de abia de acuma este implementat pe tot mai multe placi de baza, laptopuri, etc. Uite, eu, chiar daca am destul de multe “aparate” de gen cumparate, NU am nici macar unul care sa aiba port USB 3.0 si nici nu ma dau in vant acuma sa schimb placa de baza la desktop, sau laptopul/netbook-ul, cu atat mai putin NOU cumparatul Synology DS211+, la care vroiam sa ajung de fapt, si care NU are USB 3.0. Nu stiu cand cei de la Synology vor incorpora USB 3.0 in NAS-urile lor, DAR cert este ca DS211+ ARE eSata! Iar asta a picat la fix pentru rackul meu extern. Avantajul major este ca pe langa RAID-ul 0 ce l-am setat pentru cele 2 harduri interne, cu DS211+ am acces si la un hard extern prin intermediul eSATA, care este mult mai rapid decat portul USB 2.0 si mai putin rapid decat USB 3.0. Daca ai si un hard mai performant in rack, viteza creste semnificativ.

Testele mele au constat in copierea unui fisier de 11,49 GB in 3 feluri (directii):
1. Rack -> DS211+ Copierea celor 11765 MB a durat 216 secunde. Rezulta o rata de transfer de ~54 MBps, iar aici am facut si filmarea, in timp real, fara a edita clipul.

2. DS211+ -> Rack Acelasi fisier in 260 de secunde, ~45 MBps. De unde rezulta ca hardul plasat in rack are performante mai slabe la scriere decat la citire. Repet ca pe server am setat un RAID 0, pentru performanta si care este capabil sa copieze un fisier de 12 GB, dintr-un director in altul (deci sursa si destinatia este acelasi hard logic format din cele 2 harduri fizice puse in RAID) in 205 secunde, rezultand o rata de ~60 Mbps.

3. Ultimul test, si anume copierea Rack -> Rack a durat 300 de secunde, deci o rata de transfer de ~39 MBps. Nu-i rau deloc pentru un hard din seria “green” de la Western Digital.
Am fost surprins de acest ultim test pentru ca ma asteptam la un rezultat mult mai slab, si spun asta pentru ca am facut acelasi test, de copiere, cu sursa si destinatia tot un WD Green, dar care este plasat intr-un Synology DS110J, copierea facandu-se in 648 secunde => ~19 Mbps de unde reiese de fapt performanta mai slaba a lui DS110J.

Avantajul eSata fata de USB 2.0 este foarte clar. Rata de transfer s-a dublat. Am acces la accest hard prin gigabit lan, iar asta se simte.
Sunt multumit de alegerea facuta, cand am cumparat un rack extern separat care are si mufa eSata. Momentan pentru mine USB 3.0 nu este factor important in alegerea unui hard extern, iar cei care vor sa plateasca diferenta in plus sa se gandeasca cand vor avea si un desktop, sau laptop dotat cu USB 3.0. Pe cand ar fi nevoie de acest port in mod real, pretul va fi mult mai mic.

Cateva avantaje in plus pentru rackul chieftec: este construit din aluminiu iar in partile de sus si jos are acele lamele in forma de radiator. Astea doua aspecte tine hardul la o temperatura mai joasa decat un case din plastic. Constructia este cat se poate de solida, sta intr-un suport, pe verticala. Are un led care indica activitatea hardului.
Foarte important este ca rackul stie sa puna hardul in sleep. Iar asta chiar daca nu este conectat la un calculator (sa vina comanda de la Windows) sau la un Synology.
Cand am cumparat rack-ul i-am rugat pe cei de la magazin sa ma lase o zi, doua sa testez daca stie acest power management. Si DA, este foarte bine ca stie. Las hardul in priza si doar atunci cand il accesez revine din sleep.
Daca am incercat sa pun acelasi hard intr-un rack mai vechi, l-am lasat pornit si o ora sa vad daca, fara a-l accesa, hardul va intra in sleep. Dar nu a fost asa. Deci ceva este implementat in chipsetul rack-ului…
Am vrut sa cumpar un hard extern de la Seagate, dar m-am razgandit din cauza rackului “low-cost”, probabil. Am cautat pe net dupa review-uri si am dat peste o problema. Rack-ul in sine, de la Seagate, este cu probleme. Nu stiu cati au patit-o insa si pe youtube se pot gasi clipuri cum unii isi dezmembreaza carcasele defecte. De exemplu acest clip:

Back
Chieftec Black Box External Enclosure Rack Extern Review eSata Test

Cablu eSata, scurt, de 50cm, m-a costat 21 RON. Cam scump.
Chieftec Black Box External Enclosure Rack Extern Review eSata Test

Cum apare un hard eSata pe Synology DS211+.
Chieftec Black Box External Enclosure Rack Extern Review eSata Test

Spre surprinderea mea DSM-ul nu imi da voie sa schimb numele, “denumirea” volumului, cum sa apara el in explorerul de fisiere din interfata web al Synology. Il seteaza ca “satashare” si campul de Name este dezactivat…
Chieftec Black Box External Enclosure Rack Extern Review eSata Test

Pe eSata am si informatii din SMART. Foarte tare asta! Pot vedea din timp daca hardul da semne ca ar ceda. Pe USB 2.0 nu sunt transmise aceste informatii. Eventual sunt unele utilitare de Windows care se pare ca ar “citi” aceste informatii.
Chieftec Black Box External Enclosure Rack Extern Review eSata Test

Concluzia, si parerea mea este ca un rack cumparat separat, ales cu atentie, este de calitate net superioara carcasei de plastic si cu un USB 2.0 livrat de producatorii de harduri care incearca sa-si vanda produsele livrand-le intr-o carcasa “low cost”. Mai adaug si faptul ca, carcasele livrate de producatorii de harduri sunt facute “turnate”, cu acces greoi (sau mutilezi carcasa) la hardul intern. Rack-ul cumparat separat este conceput din start cu acces facil la hardul intern – 2 surube, si alea se pot desface cu mana, si a venit hardul afara ca dintr-un sertar. Foarte util acest aspect.
Ce nu-mi place la acest rack este ca nu pot sa montez pe el, la nevoie, un hard de 2,5″, adica sa-l prind cu surube, ca mufa SATA interna, evident ca este compatibila.

Totusi, daca preferati un hard cu rack de la producator, eu as indrazni sa recmand unul de asta:
Samsung G3 Station 2TBSamsung G3 Station 2TB 3.5 USB Cobalt Black
Il am de ceva vreme, l-au cumparat multi altii, si are recomandari bune. Raport calitate/pret ok.

Samsung 40EH5450 Pret
Televizor LED Samsung, 101 cm, Full HD 40EH5450
3 thoughts on “Hard disk rack – Chieftec Black Box”

  1. Salut
    Am cautat acest produs pe net si nu am dat de el (EMAG)
    ai un link sa vdedem si noi un pret ?

    1. Salut. Nu l-am luat de la emag. 130 RON am dat pe el la One IT. Ceva similar am gasit aici insa este cu USB 3.0 si este mai scump. Personal consider mai avantajos sa fie USB 2.0 + eSata.
      Daca as mai gasi unul, indentic cu ce am, l-as cumpara pe loc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *