HDD Western Digital si problema Load Cycle Count

English versionEnglish


Samsung 40EH5450 Pret
Televizor LED Samsung, 101 cm, Full HD 40EH5450


Vezi aici teste de performanta ale acestui hard plasat intr-un NAS Synology, utilizand si retea Gigabit

HDD-urile Western Digital (seriile Green, Blue, Black) au implementat un timer care parcheaza capetele hardului dupa 8 secunde (implicit) de inactivitate. Totul ok pana aici, insa ce se intampla daca trec cele 8 secunde si inca cateva iar sistemul cere o informatie hardului?… Capetele sunt readuse pe platane din zona in care au fost parcate, furnizeaza informatia dupa care timerul incepe sa numere din nou secundele pana parcheaza din nou capetele. Daca, sa zicem, sistemul utilizeaza sporadic hardul, ai toate sansele ca acest ciclu de Load/Unload a capetelor sa se repete suparator de des. Desigur, multi utilizatori nu-si bat capul si nici macar nu observa “fenomenul”, insa sunt si acei (ca mine) care sesizeaza acel “click… click… click…” continuu tot la cateva secunde. Mentionez ca hardul scoate un “click” si la parcarea si la revenirea capetelor. Pentru mine a fost suficient de suparator incat sa ma bucur cand am schimbat hardul din laptop cumparand un alt hard, Toshiba de 400Gb si care nu avea aceasta problema.

Un aspect important este ca Western Digital garanteaza 300.000 de cicluri de Load/Unload, cifra la care se poate ajunge intr-o perioada foarte scurta comparativ cu perioada de garantie (3 ani) sau durata normata de viata a hardului.

WD LLC Issue

Exista multi utilizatori care au afirmat ca in ~6 luni de zile au ajuns la sute de mii de parcari ale capetelor, cu atat mai mult daca hardul este instalat intr-un Network Attached Storage. De exemplu, pentru un NAS Synology exista un topic dedicat in care se explica problema si ce sa facem ca sa scapam de ea:
http://www.synology.com/support/faq_show.php?q_id=407
sau
http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=118&t=10355
in care userul afirma: “I looked at SMART and noticed how high the Load Cycle Count is on my drive, currently 90117. Is this normal? It added 49 to this number in 50 minutes.”

Ok, vorba multa, saracia omului: Cum scapam de problema?
De preferabil ar fi ca in sistem, la bootare, sa ramana conectat pe SATA doar hardul in cauza, chiar daca sunt mai multe harduri WD, le verificati si eventual schimbati timer-ul pe rand.
Desi WD afirma ca pentru hardurile altui producator se afiseaza doar informatii sumare, eu nu am riscat nimic, cu atat mai mult ca wdidle3.exe nu am sesizat sa aiba un parametru in linia de comanda caruia sa-i specific al carui hard ii modifici timerul. Daca doriti sa incercati, este decizia voastra.
Se booteaza de pe un CD in DOS. DOS PUR, nu DOS-ul de Windows 98. Eu am primit un astfel de S.O. cu un laptop ce l-am cumparat mai demult. Asa ca am facut o imagine dupa acel CD si am editat imaginea cu UltraISO, adaugand pe disc executabilul de la WD, wdidle3.exe, cu care se poate seta timer-ul hardului la interval mai mare, ca el sa nu-si mai parcheze capetele asa des.

La bootare se selecteaza optiunile:
1) 1 – Boot Dos with CD-ROM support (standard kernel)
2) 1 – Boot with EL-TORITO CD-ROM Driver (Default)
3) 2 – Run FreeDOS from CD-ROM (Return to command prompt)

Comenzile urmatoare se executa prin introducerea lor la prompt-ul DOS-ului (C:\>) dupa bootare:

wdidle3.exe /?
pentru a obtine un mic help cu comenzile posibile, si explicatia lor. Pe cd-ul din imaginea ce o puteti downloada mai jos, exista si un fisier text wdidle3.txt cu un help complet.

wdidle3.exe /r
raporteaza intervalul timerului curent setat. Implicit, din fabrica, este setat la 8 secunde

wdidle3.exe /s300
seteaza intervalul timerului la 300 de secunde, deci 5 minute.
sau
wdidle3.exe /d
dezactiveaza total timer-ul, iar in cazul meu, timer-ul se seteaza de fapt la 62 de minute, deci virtual este dezactivat, insa probabil ca dezactivarea totala nu se poate pe unele modele. Daca bine tin minte, pe un singur HDD pe care am incercat aceasta comanda, a raportat a fi “disabled” insa nu a functionat, hardul continuand sa-si parcheze capetele ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat.

ATENTIE: WD nu ofera nici un fel de garantie ca acest utilitar functioneaza pe toate modele de HDD-uri. Atentioneaza de asemenea sa aveti un back-up al datelor existente pe HDD, pentru ca desi, teoretic nu ar trebui sa se intample nimic rau cu datele, exista sansa sa ramaneti fara ele! Prin schimbarea setarii timer-ului este posibil sa pierdeti garantia.

Autorul acestui articol nu garanteaza in nici un fel ca metoda va functiona, sau ca datele sunt in siguranta, sau ca hardul nu se defecteaza. Insa din cele 6 harduri pe care am rulat comanda de dezactivate a timerului, 5 au primit corect comanda si au functionat normal, un singur hard a primit comanda si a continuat sa parcheze capetele, in toate cazurile datele ramanand intacte si hardul functionand mai departe. Deci sanse mari de reusita.
Utilizand wdidle3 nu faceti update de firmware, este o simpla SETARE. Utilitarul este pus la dispozitia utilizatorilor in mod PUBLIC chiar de catre WD, garantia fiind anulata in cazuri extreme in care utilizatorul greseste ceva, desi efectiv nu vad ce ar putea gresi!

Pentru a descarca imaginea cd-ului bootabil in DOS, cu utilitarul wdidle3.exe existent pe CD accesati acest link.

Free DOS bootWD wdidle3 tool

Samsung Galaxy Tab2 P5100
Tableta Samsung Galaxy Tab2 P5100 10.1 inch
(This ISO contains bootable Free DOS and WD tool wdidle3.exe to change default timer setting to reduce Load Cycle Count issue that’s affect these hard drives. Use it on your own risk.)

Downloads: 1363

Alte linkuri utile:
WD Community – High Load Cycle Cout after short operation time
WD Community – Very high Load Cycle Count
Timoroso – The load cycle count of Western Digital Caviar Green hard drives
Naschenweng – Attention NAS users
Synology Inc – Dramatic high load cycle counts
NetGear ReadyNas – Huge Load cycle count

7 thoughts on “HDD Western Digital si problema Load Cycle Count”

  1. salut! cam cat as trebui sa dureze dupa ce-i dai comanda wdidle3.exe /s300? multumesc!

  2. L.E. am reusit. nu vroia sda fie setat la 300. am pus 240 si a mers din prima. sa traiesti :)

  3. Dupa comenzile wdidle3.exe /d sau cu wdidle3.exe /s300 nu imi aparea nici un mesaj de confirmare. Pur si simplu nu facea nimic. Dupa enter, cursorul clipea pe ecran si atat, si asta dupa mai multe incercari… nu pot sa`mi dau seama de ce.. dar na… a mers cu 240. Oricum e mult mai bun 4 minute decat 8 secunde. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *