Lenovo IdeaPad G50-80 Notebook Review, Pret, Pareri

Lenovo IdeaPad G50-80 Notebook Review, Pret, Pareri

În acest REVIEW laptopul Lenovo IdeaPad G50-80 pe care l-am primit în “custodie” de la o cunoştinţă pentru a instala Windows 8.1 64 bit pe el. L-a achiziţionat la un preţ excelent, fiind redus cu 25% din preţul afişat la raft. Voi puteţi verifica acestă ofertă.
Prin urmare, am să înşir aici părerile şi observaţiile mele.

DESPACHETARE:

Sunt mai multe versiuni de Lenovo IdeaPad G50-80, cu procesoare, memorie, placa video si HDD diferite. Versiunea din acest test este: ACEASTA

ACESTEA SUNT SPECIFICATIILE COMPLETE ALTE ACESTUI EXEMPLAR

Sunt disponibile următoarele variante:
– cu procesor: i3-4005U, i5-5200U, i7-5500U,
– hdd: 500 GB sau 1 TB,
– memorie RAM: 4 sau 8 GB.
Vezi toate variantele disponibile

Ca si design, pot sa zic ca-mi place. Din poze va puteti forma o idee destul de precisa:

Ce nu înţeleg sunt cele 2 urme de folie ce ies in afara ramei ecranului. WHAT?? Eu nu am insistat sa trag de ele, nefiind proprietatea mea, dar imi pare ca o foie dintre ramă si display, care a fost plasata neglijent.

Imi place ca butoanele de click stanga/dreapta ce apartin touchpad-ului sunt SEPARATE de suprafata de touch. De ce spun asta? Pentru ca anumite laptopuri au butoane “invizibile”, incastrate in touchpad, DAR care raspund gesturilor si cand vrei sa dai click. Laptopul meu de 13,3 inch are asa ceva si pot sa zic ca-mi displace “profund”. Un touchpad de proasta calitate si ca raspuns la gesturi si are si butoanele ca o prelungire a suprafetei de touch. La acest LENOVO, butoanele sunt separate, iar touch-ul este de calitate. Fara nicio setare, raspunde bine si precis la gesturi. Din nou, un like.

Instalarea Win 8.1 64 bit a durat ~5 minute. Asta in prima faza, pana la primul reboot. Instalare de pe stick usb.
A urmat instalarea driverelor de pe CD-ul cu care vine Lenovo G50-80. Ordinea instalarii este chiar in denumirea folderelor.

Pentru acest laptop, driverul WiFi necesar de instalat este cel INTEL. Device-ul are cod: ven_8086&dev_08b4. Zic asta, pentru ca pe CD, in in folderul de WLAN gasiti drivere pentru: Atheros (2 versiuni), BCM (2 versiuni), Intel si Realtek (RTL). Pentru identificarea corecta a device-ului, deschideti Device Manager, click dreapta pe device, Properites, tabul Events, jos in editbox-ul Information gasiti Device PCI urmat de codul VEN (de la vendor) si DEV (de la device). Cautati pe google si rezulta producatorul prin setul de rezultate.

Era un device cod “acpi vpc2004\0” in device manager si credeam ca nu-i dau de capat. Pana la urma s-a adeverit ca driverul nr. 13 de pe CD, cel numit “Lenovo Utility” este cel necesar.

Ce nu am instalat, sunt driverele pentru touchpad, pentru ca sunt multumit cum functioneaza. Chiar acuma verificam pentru gesturi de scroll si altele si NU functioneaza. Asa ca sunt nevoit sa incerc driverul.
Dupa cum ziceam, dupa instalarea driverului pentru touchpad, nu mai este la fel “feelingul” de control. Are acea accelerare (care se poate dezactiva, este drept) si spre surprinderea mea, nu sunt recunoscute gesturile nici acum.

DESPRE PERFORMANTA:
– Vad ca Windows 8.1 nu mai are acel index de performanta general… care oricum era cam superficial.
– Vreau sa spun ca, dupa parere mea, un sistem este transformat total daca INSTALATI UN SSD in loc de hard disk. Eu il recomand pe ACESTA. Il am si functioneaza perfect.
– Performanta in jocuri este cumva limitata de faptul ca fiind video integrat Intel, nu se compara cu o placa dedicata pentru jocuri. Totusi, stie 3D si sunt convins ca ruleaza jocuri in mod decent pentru un laptop de tip office. Pentru ca nu este un laptop GAMING. Eu nu sunt genul de gamer pe PC. Joc doar din cand in cand jocuri pe consola, deci imi permiteti sa omit un test avansat de gaming pe un laptop de birotica.
– Chiar si cu HDD, laptopul misca bine. Desigur, este “proaspat” instalat “pe curat”, hardul de 1TB partitionat in doua este mai mult gol. Problema se pune cand veti ocupa spatiul.
– Memoria de 4GB este “standard” in momentul actual. Windows-ul pe 64 de biti stie adresa toata memoria. Apropos de memorie, sa tot scriu si sectiunea de Upgrade.
– Procesorul este punctat cu 2422 puncte pe CPUBECHMARK

UPGRADE:
– Primul lucru ce l-am verificat este daca accesul catre memorie si hard disk se face direct prin carcasa fara sa trebuiasca demontata tastatura. Am avut de-a face cu laptopuri la care, ca sa ai acces la componente, trebuia inlaturata tastatura (FOARTE NASOL) si impins capacul inferior printr-o gaura. Deci nu va pot zice cat de frustrant poate fi. Apoi, alte carcase sunt prinse in N-spe suruburi, dupa care trebuie impinse cu grija niste CLEME. Din nou, NASOL, dar nu se “compara” cu inlaturarea tastaturii. Practic un medic chirurg nu are indemanarea necesara sa faca aceasta “operatie” :)) Mai si glumesc.
Deci Lenovo IdeaPad G50-80 are carcasa conceputa “NORMAL”, cu acces la componente dupa ce desfaci 3 suruburi. Acuma, am o precizare. Nu ma pun sa-i desfac laptopul omului ca sa verific cele spuse :)), insa vedeti si voi POZELE. Cred ca este evident modul de acces la memorie si HDD si prin pictograma “ştanţată” in carcasa.

CUM ACCESEZ BIOS-ul?
Aceasta sectiune este cumva ciudata, pentru ca orice BIOS de laptop se acceseaza la pornire prin apasarea tastei DEL, sau F2, sau F10/F12. Chiar este afisata in general tasta care trebuie apasata. Nu si in cazul G50-80. Acest laptop are buton dedicat pentru pornire cu acces BIOS. Gasiti un mic buton in lateralul laptopului, langa mufa de power.

PRO:
– Tastatura: taste OK! + tastatura numerica.
– Touchpad cu butoane delimitate de suprafata de touch!
– Material de calitate. Plasticul texturat al “bazei” (tastatura, touchpad, carcasa) si plastic glossy al ramei displayului.
– Are cititor de carduri. In general, laptopurile au acuma card reader.
– Pe CD, driverele sunt numerotate cu “1. 2. 3. …” in ordinea instalarii.

CONTRA:
– Display “dungat”. Asa le zic eu ecranelor pe care se observa, pe o culoare constanta, “micro-dungi”, care majoritatea nu le observa, insa pe mine ma deranjeaza. Este un “pattern” al spatiilor dintre pixeli. De exemplu, acuma in timp ce instalez windows 8, pe ecranul albastru, de la o distanta mai mica, se observa tot la cateva “dungi”, o linie de culoare mai deschisa.
ATENTIE: nu este un defect. Ce vreau sa zic este ca am intalnit, si eu am un laptop, “pattern free”, adica fara acest “impediment”. Pe mine ma deranjeaza, sincer sa fiu. Am un laptop cu ecran de 17,3 inch si un laptop cu ecran de 13,3 inch. Cel mic are “pattern” si ma straduiesc sa nu ma deranjeze exact ca si cum ar avea pixeli morti.
Mi-am zis ca merita sa va zic si acest aspect.

– Tot despre display, trebuie sa spun ca are luminozitate buna, contrast excelent, caracterele afisat clar. “Pattern”-ul de care ziceam adineaori se vede doar pe anumite culor. Pe alb nu se observa. Dar sa nu ziceti ca-s “paranoic” cu dungile, pentru ca eu am facut diferenta intre un display si altul.

– Touchpad-ul nu stie gesturi (scroll etc.). Nu are sau nu am stiut eu sa le activez. Am instalat driverele, si din cate stiu eu, gesturile sunt recunoscute “by-default”. Lipsa scrolului pe touchpad este un impediment destul de nasol.

– Pe CD doar drivere de Win 8.1 chiar daca pe site la ei am gasit si drivere de Win 7. Cel putin sunt drivere. Alti producatori nu livreaza nici atat.

Nu am reusit sa accesez BIOS-ul. Degeaba am apasat DEL, F2, F10, F12 la pornire… Mai incerc… Ca am nevoie sa bootez acum de pe CD. La instalare Windows, a bootat de pe stick fara sa intervin in Boot Order-ul din BIOS. Dar acuma vad ca nu vrea sa incarce de pe CD. Sa schimbe prioritatea de pe hard disk-ul sistem, pe CD.
Update: Avand in vedere cat de “ciudat” este accesul la BIOS-ul acestui PC, mi-am zis sa fac un mic Q&A…

Lenovo IdeaPad G50-80 BIOS Access:
Langa mufa de alimentare gasiti un mic buton ce se apasa cu ceva “cu varf”, un pix de exemplu, cand calculatorul este OPRIT. Este un mic POWER-ON button care o sa porneasca laptopul si va afisa un meniu cu urmatoarele optiuni: Normal Startup, BIOS Setup, Boot Menu, System Recovery.
Pentru accesul la BIOS, selectati BIOS Setup.
Pentru bootarea de pe CD, sau alt dispozitiv (USB de ex.), selectati Boot Menu pentru afisarea unui meniu cu toate variantele de bootare posibile.

INFORMATII:
DRIVERSAici gasiti pagina de download pentru drivere,
SPECSAICI.

CONCLUZIE
Recomand notebook Lenovo IdeaPad G50-80 dar imi sta gandul la lipsa suportului de gesturi al touchpad-ului. Design-ul OK, butoanele de touchpad delimitate, display de calitate (cu exceptia acelui pattern pe anumite culori), apoi şi PREŢUL redus, una peste alta… merită. Il puteti CUMPARA DE AICI cu transport gratuit şi garanţie garantată.

CUMPARA Laptop Lenovo IdeaPad G50-80

Cuvinte cheie: upgrade, update, firmware, unboxing, disassembly

2 thoughts on “Lenovo IdeaPad G50-80 Notebook Review, Pret, Pareri”

  1. Salut,

    din cate am citit pe forumul Lenovo, exista o problema cu driverele pt touchpad-uri la mai multe modele si solutia este dezactivarea semnaturii digitale. E posibil ca intre timp sa se fi rezolvat problema. Mai multe detalii aici: https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-IdeaPad-100-305-500-Edge/touchpad-scroll-doesn-t-work-ideapad100/m-p/2248872#M36491
    Felicitari pt review, excelent si detaliat. Si eu o sa cumpar un G50-80 cat de curand, insa in configuratia cu i7 Broadwell si video Radeo R5 + un modul de memorie si ssd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *