Mi se blocheaza calculatorul. Ce este de facut?

Cauzele pot fi numeroase însă unele indicii pot fi de real ajutor şi mai ales vă puteţi descurca singuri cu minim de cunoştinţe. Până la o limită, puteţi îndrăzni să desfaceţi calculatorul, să-i scoateţi componentele suspecte pentru a le testa pe un alt sistem, pentru că până la urma asta fac toţi “experţii” (dacă putem să le zicem aşa) prin service-uri – işi dau seama cu aproximaţie care ar fi prima cauză şi testează componenta pe un alt sistem care este ştiut de bun.
Prima condiţie ce trebuie să o respectaţi este să nu vă aventuraţi în “manevre” ce nu le stăpâniţi sau pentru care nu v-aţi documentat suficient. De exemplu nu modificaţi valorile setărilor din BIOS (ce este BIOS-ul?) care nu ştiţi exact ce rol au sau să scoateţi procesorul dacă nu ştiţi exact cum funcţionează sistemul de prindere etc.
Dar proceduri simple precum înlăturarea unei plăci video sau oricărei placi PCI sau PCI Express, deconectarea hard diskului sau a unităţii optice, testarea memoriilor cu un soft, este la îndemâna oricui. Trebuie un mic “bagaj” de cunoştinţe şi vă scoateţi din diverse situaţii neplăcute şi te pomeneşti veţi presta servicii gratuite de service în domeniu, apropiaţilor şi neamurilor :)
Am să expun aici câteva cazuri pe care le-am rezolvat…

Exemplu 1 – Calculatorul se bloca frecvent (1 dată cam la 15 minute). Tastatură şi mouse blocate iar pe ecran imaginea apărea alterată prin anumite zone cu puncte de altă culoare şi unele hieroglife. Calculatorul avea placă video dedicată (PCI Express) dar avea si video onboard. Aşa că am zis că nu strică să încerc o rezolvare rapidă prin eliminarea plăcii video PCI Express. Şi aşa a fost, calculatorul funcţionează normal, verdict: placa video defectă.

Exemplu 2 – Similar exemplului 1, un amic mă roagă să-i depanez un desktop care se blochează la intrare în Windows iar în BIOS sunt afişate caractere (hieroglife le zic eu). La fel, constat ca are şi video onboard aşa că renunţ la placa video de pe PCI Express şi PC-ul funcţionează din nou la parametri.

În ambele cazuri, dacă se dovedea că plăcile video nu sunt responsabile de blocări atunci treceam la eliminarea modulelor de memorie, dacă erau 2 sau mai multe, sau, dacă era o singură plăcuţă, o schimbam cu una de care eram sigur că este OK. Şi uite aşa, prin eliminare găseşti cauza blocărilor. Desigur, problema se pune să ai piese de schimb pentru a face probleme, insă după cum vedeţi sunt excepţii.

… se va continua

Samsung 40EH5450 Pret
Televizor LED Samsung, 101 cm, Full HD 40EH5450


Articole recomandate:

Samsung 32D5000 Optical S/PDIF Out Test Receiver Sistem Audio Test Stereo Pareri Digital Out
Samsung 32D5000 Optical S/PDIF Out Test
Sistem 5.1 conectat la Samsung 32D5000 (valabil pentru orice TV Samsung)
127 comentarii
Cum extrag subtitrarea din MKV. Subtitle extract. Subtitrari
Cum extrag subtitrarea din MKV?
Extrage fisierul SRT din containerul MKV rapid si fara batai de cap
54 comentarii
Ce sistem audio sa cumpar Intrare digitala optica coaxiala Dolby Digital DTS
Ce sistem audio 5.1 sa cumpar? Intrare digitala optica, coaxiala? Dolby Digital, DTS?
Intrare digitala optica, coaxiala? Dolby Digital, DTS?
19 comentarii
ID post = 24
HDD Western Digital si problema Load Cycle Count
Atentie la HDD-urile Western Digital! In special daca il montati intr-un NAS.
7 comentarii
Ce este DLNA? ... mai exact Digital Living Network Alliance
DLNA... da un "mic" standard acolo, implementat in milioane de dispozitive.
3 comentarii
ID post = 1624
Ce este BIOS-ul?
Chiar softul de "baza" al oricarui PC/Laptop/Netbook
1 comentarii
Samsung G2 Cum se desface Case Open Disassembly
Samsung G2 - Cum se desface?
Atentie: degeaba desfaceti carcasa, hdd-ul nu are mufa SATA!


6 thoughts on “Mi se blocheaza calculatorul. Ce este de facut?”

  1. Am si eu o problema…cand pornesc pc-ul imi intra in windows,imi arata icoanele de pe descktop si bara de start,dar nu pot sa apas pe nimic…ma lasa sa intru in task manager,si de acolo cu new task am reusit sa intru pe pe net..dar desktopu si bara de start sunt in continuare blocate…ce e de facut??

    1. Incearca sa bootezi de pe CD/DVD/Stick sa vezi daca calculatorul se comporta normal la taskuri usoare. In functie de gradul de “aglomerare” a Windows-ului sau chiar un virus pe acolo necesita reinstalarea “pe curat”.

  2. Man ajutama si pe mine umpik : Mi se blocheaza si mie ramane img blocata nu pot misca mouse nimic nici daca apas pe butonul shutdown nu se intampla nimic(cu restart merge), nu am probleme cu temperatura(la nici o componenta) mi se intampla treaba asta de gand am mutat pc ul intro alta parte a camerei(tot timplu facea la incep figuri, doar ca schimbam locul memoriilor si nimic[nu se bloca atunci, dar nu se aprindea]) presupun ca este de la placa de baza… any idea?

      1. Asta am patit si eu si am dus calculatorul la service. Au sps ca e de la sursa idiotii si mi-au luat 120 lei, dar inca se blocheaza, si incheata tot… ce pot sa fac… Oare sa fie de la HDD>?<

  3. man… pare ca nu mai am probleme, nu iam facut nimic absolut nimic, bagamias bani in alt pc>.< dar tot nu stiu ce naiba ar putea avea e ceva bizar poate paranormal :-L la naiba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *