Synology DS110J – Upgrade HDD

Am schimbat hard disk-ul in Synology DS110J. De data aceasta nu am ales Western Digital, pentru ca m-am saturat sa vad toate seriile de la ei avand IntelliPark, problema care pe Synology se manifesta din plin. Daca nu sunteti lamuriti de acest astept, sunteti rugati sa urmati acest link.
Am studiat bine seriile desktop Caviar Black, cu 64 MB buffer, si seriile Raid Edition (RE4) dar am dat peste articole in care era clar specificat acel IntelliPark.
Chiar si in link-ul mentionat mai sus se zice ca utilitarul “wdidle3” rezolva aceasta problema la seriile: “Enterprise drives including the WD VelociRaptor, WD RE3, WD RE2-GP and WD RE2, and Desktop drives such as the WD Caviar® Black™, WD Caviar® Blue™ and WD Caviar® Green™”… bine dar, cautand pe site-ul de la WD nu gasiti deloc usor acest tool, din contra WD afirma ca utilitarul nu este decat pentru nu stiu ce serii… riscati garantia… In fine, cel putin o vreme eu nu ma mai duc pe mana WD. (Punct)

Am avut de ales intre Samsung F3 1TB 7200rpm 32MB buffer si Samsung F4 320GB 7200rpm 16 MB buffer. Am avut si sansa sa le testez cat de cat in detaliu. Urmati linkurile date sa vedeti rezultatele testelor.

In final merg pe varianta F3 si pentru Synology DS110J si pentru Synology DS211+. Consider acest hard disk potrivit. Sper ca in timp sa dovedeasca si fiabilitate.
In DS211+ am sa folosesc doua F3-uri pentru a forma un RAID1, in care hardurile vor functiona 24/7 cu scurte pauze de sleep.
Deci cu alte cuvinte 3 harduri F3 vor fi supuse unui test de “anduranta” in timp. Avand garantie 3 ani, daca ajung la aceasta “varsta” ma voi considera norocos.
Singurele harduri “proiectate” pentru 24/7 (si accesibile noua, “muritorilor de rand” ca pret) sunt Western Digital RE4, dar 250 Gb costa ~265 RON, adica mai scump decat F3, un sfert din capacitate, din cate am inteles mai zgomotos, si care clicaie, implicit, la fiecare 8 secunde de la ultima accesare…

Hardul ce-l schimb este un Western Digital seria Green RS, de 2 TB, 64 MB buffer, 5400-7200 rpm, care insa de cand l-am pus performanta WordPress-ului instalat pe acest NAS a scazut dramatic.
Dupa cum vor demonstra urmatoarele rezultate, Green-ul are dificultati cu accesul rapid la fisiere de mici dimensiuni (de ordinul KB)
Am format doua directoare de test, unul cu multe fisire marunte si altul cu 2 fisiere mari (2 MKV-uri), deci:
Dir(1): 68466 fisiere in 4,7 GB (4813 MB)
Dir(2): 2 fisiere in 15,3 GB (15667 MB)

Am executat mai multe copieri ale directoarelor Dir(1) si Dir(2) avand ca sursa si destinatie acelasi hard disk. Adica vreau sa vad ca de bine se descurca un hard disk sa isi salte capetele dintr-o parte in alta pe platane astfel incat sa multiplice fisierele date.

E-BODA ESSENTIAL SMILE PLUS cu procesor Cortex A8
Tableta E-BODA ESSENTIAL SMILE PLUS cu procesor Cortex A8 1.0GHz, 9 inch

Samsung F3 1TB
16m 18s (prima copiere)
8m 42s (copiere continut rezultat din prima copiere)
8m 35s
9m 55s
Samsung F3 1TB
6m 21s (prima copiere)
6m 38s (copiere continut rezultat din prima copiere)
6m 40s
6m 39s
Copiere Dir(1) – adica acele multe fisiere marunte
WD Green 2TB RS
20m 22s (prima copiere)
19m 54s (copiere continut rezultat din prima copiere)
21m 00s
20m 58s
Copiere Dir(2) – adica acele 2 fisiere MKV (mai putin stress pe hard de viteza de acces)
WD Green 2TB RS
9m 10s (prima copiere)
8m 25s (copiere continut rezultat din prima copiere)
8m 26s
8m 21s

Un fel de “legenda” ar fi cam asa: “Prima copiere” inseamna prima copiere a continutului directoarelor de pe si PE acelasi hard, DUPA ce le-am plasat directoarele pe el, iar “Copiere continut rezultat din prima compiere” inseamna copierea (tot de de pe si PE acelasi hard) INSA a directorului rezultat din prima copiere. De ce am facut asta? si ce vreau sa scot in evidenta?: eventualele diferente de cache ale hardurilor, ale timpilor de acces ale actuatoarelor, diferente din viteza de rotatie care la Green este variabila (din cate stiu) intre 5400-7200.
Sporul de performanta la F3 se vede si teoretic si practic, si in teste sintetice si in teste practice.
DAR este si un mic neajuns: F3-ul este mai zgomotos, are o vibratie care este mult mai mare decat la Green. Ca sa verific ca nu este doar al meu asa, mai primesc astfel de harduri la testat si am sa compar daca aceasta vibratie persista.

Sunt multumit ca am schimbat Green-ul din Synology. Dupa ce am sa incarc putin NAS-ul poate revin si cu alte teste, daca va intereseaza…

E-BODA Essential A200
Tableta E-BODA Essential A200 cu procesor Cortex A8 1.0GHz, 7 inchLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *