Tensiunea arteriala in functie de pozitia corpului – Un tensiometru bun

Mult am căutat pe net după o informație clară cu privire la variația tensiunii arteriale în funcție de poziția corpului: șezând (așezat în fund) sau culcat. Asta pentru că la mine, această variație se traduce în a fi sau a nu fi în stadiul de pre-hipertensiune.

Să fiu mai precis, în cazul meu tensiunea diastolică variază cu 8-9 mmHg, la fel și cea sistolică. De exemplu, întins pe pat am o tensiune de 128 / 75 să zicem, iar când mă ridic, stau la masă într-o poziție corectă, tensiometrul arată 136 cu 85. Sau invers. Iau tensiunea șezând la masă și să zicem că am 139 cu 90, da? Aceasta este deja o formă de hipertensiune, pentru că pragul maxim este 140 / 90, valori de la care deja avem hipertensiune. Mă întind pe pat, stau relaxat 5-10 minute, iau tensiunea (din nou, poziție CORECTĂ, și am să explic ce înseamnă poziție corectă pentru a măsura tensiunea arterială) și am 130 cu 81 de exemplu, adică mult mai bine. Desigur, nu foarte bine… pentru că tot sunt în zona cu tensiune puțin crescută și am trecut la un stil de viață hiposodat.

Deci, site-uri despre hipertensiune arterială, ce semnifică, cum se măsoară, ce trebuie să faci, în ce condiții să o măsori… găsești câte vrei. Chiar și despre poziția corpului, dar NU AM GĂSIT această informație esențială pentru mine, cu cât variază tensiunea în mod concret și la alte persoane atunci când ești culcat sau așezat, cu spatele rezemat etc.

Câteva informații, ce le-am reținut eu de pe diverse site-uri și merită menționate:

1. Măsurarea tensiunii trebuie făcută corect, prin îndeplinirea câtorva condiții:
– nu se face după o masă copioasă, efort, cafea, țigări, nervi. Tensiunea va fi crescută. Este lesne de înțeles influența nefaste a fumatului. Deci vă relaxați pentru cel puțin 10 minute. Dacă conjunctura nu vă permite, mai bine nu vă măsurați tensiunea din cauza anxietății. Sunteți nervos sau stresat, vă rezultă o tensiune crescută, aceasta generează și mai mult stres care crește tensiunea. Un cerc vicios de evitat atunci când vrei măsurători relevante.
– poziția corpului trebuie să fie corectă, altfel rezultatele sunt cu abateri semnificative.

2. Tensiunea variază de-alungul întregii zile. De la un moment la altul. O grămadă de factori: stres, cafea, alcool, țigări, efort fizic, deficit de minerale (potasiu), poziție corp, tot…

Deci, tensiunea măsurată corect presupune:
– o periodadă scurtă de relaxare. Liniște și repaus fizic. Eu mă întind pe pat, fără TV pornit și respir profund în timp ce-mi anulez gândurile negative despre problemele cotidiene.
– poziție corectă atenție la câteva aspecte ce par nesemnificative dar sunt. Am să vă zic mai jos.
– un tensiometru bun (de exemplu Omron M6 Comfort IT), de calitate, VALIDAT CLINIC.
– măsurători la aceleași ore de la o zi la alta, dacă țineți un jurnal al valorilor pentru o diagnosticare (interpretare) la medic.

Interpretarea și ajustarea tratamentului medicamentos se face doar la medic.

Deci detalii despre poziția corectă:
Multe site-uri explică cum se măsoară tensiunea arterială și chiar dau detalii, dar le scapă câteva chestiuni:
– atunci când măsori tensiunea și ești întins pe pat, pune o pernă sub mână în așa fel încât brațul (locul unde aplicăm manșeta aparatului) să fie la aceeași înălțime cu inima. Dar nu mai sus! Iar perne nu trebuie sa obstrucționeze manșeta. Deci mâna trebuie susținută fără a apăsa pe manșetă sau pe antebraț. Multe site-uri explică că tensiunea este măsurată corect și are aceleași valori atât timp cât manșeta (implici brațul) este la același nivel cu inima, INDIFERENT de poziția corpului: așezat sau culcat. Dar din experiență proprie vă spun că valorile diferă. Am fost atent la toate aspectele și am rezultate diferite. Da, a fost și când valorile sunt erau mai apropiate. Se mai poate interpreta și că aparatul are o marjă de eroare, sau că noi ne relaxăm mai mult sau mai puțin.

– când măsori din poziția șezând trebuie să ai spatele rezemat. Nu sta aplecat la masă. Nu sta picior peste picior. Stai drept de spate și asigură-te din nou că manșeta este la aceeași înălțime cu inima. Brațul trebuie sa fie susținut și relaxat. Nu lăsați mâna pe lângă corp. Tălpile picioarelor pe podea. Respirați profund, expirați stresul și dați drumul la aparat. În tot acest timp, se știe că nu trebuie să vă mișcați, să vorbiți.

Nu re-măsurați tensiunea imediat. Măsurătorile succesive, fără pauza, dau de asemenea rezultate false. Am încercat. Brațul trebuie să-și recapete circulația sanguină. Pauză minim 1 minut. Eu las 5 minute și fac două măsurători.

Cel mai bun articol ce l-am găsit despre influența poziție corpului este acesta. Explică foarte clar.
Pe site-urile .ro am găsit mult text aiurea. Încep cu definiții de genul ce este hipertensiunea arterială, de ce “sistolă și diastolă”, ce semnifică ele. De astea sunt o grămadă. Ce încerc eu aici să scriu este o experiență proprie și cum se măsoară incorect tensiunea chiar și la urgență. Unii pun manșeta peste cot, cu mâna întinsă.

Apoi eu consider aparatele de încheietură, prea imprecise. Or fi ele bune într-o oarecare măsură, dar multă vreme și aparatele de braț erau suspecte și pe bună dreptate aveau deviații mult prea mari față de măsurătirole de la medic.

În articoul din linkul de mai sus zice așa:
– Tensiunea diastolică (atunci când inima este între bătăi) poate crește cu 6 mmHg dacă nu ai spatele rezemat.
– Tensiunea sistolică (atunci când inima pompează) poate crește cu 2-8 puncte când stai picior peste picior.
– Este acceptat că atunci când ești în poziție culcat, tensiunea diastolică este cu ~ 5 mmHg mai mică decât în șezut (ridicat) iar tensiunea sistolică este mai mare cu ~ 8 mmHz în poziție culcat.

Tensiunea în picioare (stai ridicat în picioare) este de regulă mai mică și se măsoară atunci când iei tratament și ai amețeli când te ridici.

Citez din sursă:
Whether the blood pressure is checked while sitting, standing or lying down, the arm position is an important factor that can also affect blood pressure readings. In general, the arm needs to be at heart level and supported, and if lying down, a pillow should support the arm for optimal position. If the arm is above heart level, blood pressure readings may run lower than actual, and if the arm is below heart level, readings may run higher than actual. In addition, the arm needs to be relaxed — and not tense — for accurate readings.

Tradus și pe scurt este că indiferent de poziția corpului, poziția brațului este importantă. Trebuie să fie la același nivel cu inima și folosită o pernă ca suport atunci când sunteți culcat. De asemenea, mâna trebuie să relaxată.

Tensiometrul pe care-l folosesc eu, pentru că are multe păreri pozitive și este validat clinic.

Prin această postare sper că am răspuns la câteva întrebări:
– Ce tensiometru să cumpăr / aleg?
– Ce este tensiunea sistolică / diastolică?
– Cum măsor corect tensiunea arterială?
– Ce este pre-hipertensiunea?
– De ce este influențată tensiunea arterială?
– Cum țin sub control hipertenesiunea?

Vă doresc multă sănătate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *